||✎ مداد بلاگ✎||
||✎ مداد بلاگ✎||

||✎ مداد بلاگ✎||

ویکی‌پدیا

ویکی‌پدیا، دانشنامه آزاد

جمعه 23 مهر 1400


ویکی‌پدیا دانش‌نامه‌ای است همگانی و آزاد؛ بدین معنی که همه می‌توانند به نوشتن و ویرایش نوشتارهای موجود در آن بپردازند. البته این نوشتارها و ویرایش‌ها باید مطابق با اساس‌نامهٔ ویکی‌پدیا باشند؛ یعنی مطالب بی‌طرفانه و بدون پایمال کردن حق نشر دیگران نوشته شده باشند. مدیریت بررسی نوشتارها توسط خودِ کاربران انجام می‌شود. کسانی که در امر تکمیل این پروژهٔ بی‌پایان مشارکت می‌کنند، به هم‌زبانان خود یاری رسانده‌اند تا در امر گردآوری بی‌همتاترین دانشنامه جهانی سهمی داشته باشند.

دانشنامه ویکی‌پدیا هم‌زمان به بسیاری از زبان‌ها نوشته می‌شود و همکاران آن افرادی از سراسر جهان‌اند و هرکسی می‌تواند به رشد آن کمک کند. این دانشنامه از زمان تولد تاکنون رشد بسیار سریعی داشته و بزرگترین وب‌گاه دانشنامه‌ای با بیش از ۸۰ میلیون بازدید کننده در ماه است و بیش از ۹۰٬۰۰۰ کاربر فعال دارد که بر روی بیش از ۱۸٬۰۰۰٬۰۰۰ مقاله به ۲۷۰ زبان کار می‌کنند. در ویکی‌پدیای فارسی تا این لحظه ۸۳۹٬۹۲۴ مقاله وجود دارد و هر روز هزاران کاربر از این دانشنامه بازدید می‌کنند.

 آیا ویکی‌پدیا متعلق به گروه یا سازمان خاصی است؟ و تا چه اندازه بر روی مطالب ویکی‌پدیا نفوذ و تأثیر دارد؟

پاسخ: ویکی‌پدیا توسط بنیاد ویکی‌مدیا تأسیس شد و مالکیت آن (نام و علائم تجاری و...) به آن بنیاد تعلق دارد. از نظر فنی (پشتیبانی اینترنتی) توسط بنیاد ویکی‌مدیا پشتیبانی می‌شود؛ اما بنیاد ویکی‌مدیا هیچ نفوذ و تأثیری در مطالب درون ویکی‌پدیا و پروژه‌های دیگرش ندارد و محتویات آن توسط کاربرانش (افرادی مانند من و شما از همه نقاط دنیا) ساخته و ویرایش می‌شود. ویرایش، تغییر و افزودن مطلب، همگانی و بر پایه مشارکت عمومی است و ادارهٔ امور ویکی‌پدیا، با اجماع، گفتگو، همکاری و کار جمعی داوطلبانه، صورت می‌پذیرد.

به گفتهٔ بعضی از رسانه‌ها، ویکی‌پدیای فارسی توسط خارج‌نشین‌ها ویرایش می‌شود؟

پاسخ: هرکسی از هر نقطه‌ای از جهان با فشردن دکمهٔ ویرایش می‌تواند در ویکی‌پدیا به ویرایش بپردازد، و با رعایت رهنمودهای نگاشته شده در ویکی‌پدیا، هر کس دارای حق بلامنازع ویرایش در ویکی‌پدیا است، حتی آی‌پی‌ها (یعنی کسانی که در ویکی‌پدیا عضو هم نشده‌اند) می‌توانند در مقالات ویکی‌پدیا ویرایش کرده و تغییراتی انجام دهند. با این اوصاف گفته می‌شود ویکی‌پدیا دانشنامه‌ای که هرکس می‌تواند آن را ویرایش کند. در ویکی‌پدیا همان‌طور که «همه» می‌توانند به خواندن یک صفحه بپردازند، همان‌طور نیز «همه» می‌توانند صفحات را ویرایش کنند.


مدیریت ویکی‌پدیای فارسی در دست کیست؟

پاسخ: ویکی‌پدیای فارسی توسط تعدادی از کاربران باتجربه که از طریق رأی‌گیری انتخاب شده‌اند، اداره می‌شود ولی مدیران هیچ مسئولیتی در مورد مطالب موجود در مقالات ندارند و فقط چند دسترسی بیشتر از دیگر کاربران برای تمیزکاری و جمع‌بندی نظرخواهی‌ها دارند (برای اطلاعات بیشتر وپ:مدیر را مطالعه کنید

منابع مالی ویکی‌پدیا از کجا تأمین می‌گردد؟

پاسخ: منابع مالی فقط از طریق کمک مالی‌ای که افراد به ویکی‌پدیا اهدا می‌کنند تأمین می‌شود و این پول‌ها صرف مسائل فنی و گسترش نرم‌افزار مدیاویکی می‌شود و در ویکی‌پدیای فارسی (ویکی‌فا) هیج پولی از سوی بنیاد برای ساخت مقاله یا ویرایش در مقاله پرداخت نمی‌شود.

آیا می‌توانم مقاله‌ای را که نوشته‌ام در جای دیگری هم استفاده کنم؟
پاسخ: بله، می‌توانید به صورت آزادانه هر مطلبی که در ویکی‌پدیا موجود است را به صورت کلی برای هر گونه مصرفی (تجاری، آزاد، خصوصی و...) استفاده نمائید.
۹- چرا در مقالات از عباراتی مانند «شهید »، «حضرت»، «امام»، «(ص)»، «(ع)»، «اعلی‌حضرت» و دیگر عبارات احترام‌گذاری برای امامان و پیامبران و افراد مقدس استفاده نمی‌شود؟
پاسخ:مانند هر دانشنامه‌ای مخاطب ویکی‌پدیا گروه یا مذهب یا عقیده خاصی نیست. در نتیجه ویکی‌پدیا برای احترام گذاشتن به عقاید همه انسان‌ها، اصل بی‌طرفی را انتخاب کرده‌است و برای هیچ شخص یا گروه یا مذهب یا گرایشی از القاب احترام‌آمیز استفاده نمی‌کند.

محک گنجاندن مطالب در ویکی‌پدیا قابل تأیید بودن آن‌ها است و نه حقیقت داشتنشان و درستی آن‌ها. به عبارت دیگر، محک گنجایش مطالب این است که خوانندگان مقاله قادر باشند مطالب اضافه‌شده به ویکی‌پدیا را از نظر منابع معتبر مورد بررسی قرار دهند و نه اینکه نویسندگان مقاله به حقیقت و درستی آن‌ها معتقد باشند. هر مطلبی که منبعِ آن یاد نشده باشد، می‌تواند مورد چالش قرار گیرد و در نهایت حذف شود. ویرایشگران باید منبع معتبری برای هر نقل قول یا هر مطلبی که امکان به چالش کشیده شدن آن باشد، ارائه کنند؛ وگرنه آن مطالب برچسب خورده و نهایتاً پاک خواهند شد.

منابع غیرمعتبر آن‌هایی هستند که شهرت ضعیفی در تأیید کردن درستی مطالب منتشر شده دارند یا روند ویراستاری مناسبی ندارند. این منابع شامل وبگاه‌ها و منابع چاپ شده‌ای هستند که به انتشار دیدگاه‌های افراطی یا تبلیغاتی می‌پردازند، یا اتکای زیادی به شایعات و نظرات شخصی دارند. منابع نامعتبر باید تنها در نوشته‌های مرتبط با خودشان به عنوان منبع استفاده شوند
یکی از ابعاد اثبات‌پذیری در ویکی‌پدیا آن است که هر کسی بتواند بررسی کند که محتوای موجود در ویکی‌پدیا قبلاً در یک منبع معتبر منتشر شده‌است. از این رو اصل اثبات‌پذیری القا کنندهٔ اهمیت دسترسی آسان به منابع است. برخی منابع برخط ممکن است نیاز به پرداخت پول داشته باشند و برخی منابع چاپی ممکن است فقط در کتابخانه‌های دانشگاهی در دسترس باشند. در ویکی‌پدیای انگلیسی ویکی‌پروژه‌ای برای فراهم کردن دسترسی به این قبیل منابع وجود دارد.
در ویکی‌پدیای فارسی، منابع فارسی به منابع زبان‌های دیگر ارجحیت دارند (با فرض این که اعتبار و کیفیت یکسان داشته باشند). اگر بر سر درستی مطلبی از زبان دیگر اختلاف نظر رخ داد، ویرایشگران می‌توانند درخواست کنند گفتاوردی از متن مرتبط منبع به همراه ترجمهٔ آن، در مقاله، یا به شکل پانویس یا در صفحهٔ بحث مقاله درج گردد. ترجمه‌های به چاپ رسیده توسط منابع معتبر نسبت به ترجمه‌های انجام شده توسط ویکی‌نویسان ارجحیت دارند، اما ترجمه‌های ویکی‌نویسان هم به ترجمه‌های ماشینی ترجیح داده می‌شوند. 
WikiProject Barnstar Hires.png




نیویورک تایمز از قول هاآرتص می‌نویسد انجمن ایشا جایزه‌ای را برای «بهترین ویرایشگر صهیونیست»، یعنی کسی که طی چهار سال آینده بتواند در بیشترین تغییرات «صهیونیستی» در ویکی‌پدیا مشارکت داشته باشد، تعیین کرد. این جایزه مسافرت با بالون ورزشی بر فراز اسراییل است.[۲۳]

ویکی‌پدیا را به خاطر فراگیر نبودن مورد اتهام قرار داده‌اند، زیرا ماهیت آن داوطلبانه است و می‌تواند بازتاب جانبداری‌های جهت‌دار نویسندگانش باشد. دال هویبرگ رئیس بخش تحریریه دانشنامهٔ بریتانیکا این‌طور بیان می‌دارد که «مردم دربارهٔ چیزهایی می‌نویسند که به آن‌ها علاقه دارند در نتیجه بسیاری از موضوعات پوشش داده نمی‌شوند ولی وقایع خبری با تمام جزئیاتشان ذکر می‌شوند. مدخل مربوط به تندباد فرنسس پنج برابر بزرگی مدخل مربوط به هنر چین است و مدخل خیابان کورونیشن دو برابر مدخل مربوط به تونی بلر است.» لری سنگر رئیس بخش سابق ویرایش نیوپدیا در سال ۲۰۰۴ گفت: «هنگامی که به یک مسئله نسبتاً تخصصی می‌رسیم (که خارج از علاقه مردم است) اعتبار مقاله‌ها بسیار غیرقابل اعتماد می‌شود.»

طی سال‌های گذشته، ویکی‌پدیا از طرف سازمان ملل متحد نیز به‌عنوان عامل گسترش دانش به صورت مردم‌نهاد معرفی شده و حتی در راستای رشد و گسترش ویکی به این پروژه کمک شده‌است.

جیمی دُنال وِیلْز (به انگلیسیJimmy Donal Wales)(‎/ˈɪmi ˈdnəl ˈwlz/‎; زادهٔ ۷ اوت ۱۹۶۶[۲]) بنیان‌گذار و رئیس بنیاد ویکی‌مدیا، شرکتی غیرانتفاعی است که مجری پروژهٔ ویکی‌پدیا و شماری دیگر از پروژه‌های ویکی است. او همچنین بنیان‌گذار شرکت انتفاعی ویکیا نیز هست. (این شرکت از لحاظ قانونی ارتباطی با ویکی‌مدیا ندارد). پیش از تأسیس ویکی‌پدیا، در سال ۱۹۹۶ همراه با دو نفر دیگر «بومیس» را بنیان نهاد، که یک پایگاه اینترنتی تفریحی و دارای محتوای اروتیک برای مردان بود، و بعدها سرمایهٔ اولیهٔ دائرةالمعارف آزاد نیوپدیا (سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳) و جانشین آن، ویکی‌پدیا را توسط آن تأمین کرد. ملیت جیمی ویلز آمریکایی-بریتانیایی است.[۳] او یک خداناباور است و در مصاحبه‌ای در سال ۲۰۰۷ اظهار داشت که فلسفهٔ شخصی‌اش به شدت ریشه در عقل دارد و گفت: «من یک کافر تمام‌عیارم.»[۱]
Jimmy Wales - August 2019 (cropped).jpg

لاورنس مارک لَری سَنگِر (به انگلیسیLawrence Mark "Larry" Sanger) (زادهٔ ۱۶ ژوئیهٔ ۱۹۶۸[۱]فیلسوف اهل ایالات متحده و از بنیانگذاران ویکی‌پدیا است که بعداً ویکی‌پدیا را ترک کرده و آن را مورد انتقاد قرار داد و دانشنامهٔ سیتیزندیوم را بنیان نهاد.[۲][۳][۴]

L Sanger.jpg
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد